Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

V Číně nikdy žádná demokracie typu "evropa" nebude a nemůže být. Tam je možný jedině režim, který tam je dnes a který tu neuvěřitelnou masu lidí drží v nějakých mantinelech. Čína je civilizace stará 5.000 let a je, mmj., postavená na učeních mistrů jako byl Konfucius a Lao-c. Mao tam tam působil cca 50 let. To že, se od Číňanů můžeme učit je hluboká pravda.

0 2
možnosti
Foto

S tím si dovolím nesouhlasit. Netvrdím, že tam může být "evropský" model, avšak současný režim považuji za chybný. Osobně ČLR jako státní útvar se současnými hranicemi považuji za chybu. Menšinové etnické skupiny tvoří jen necelých 10% populace, ale současně tvoří většinovou populaci na 60% čínského území.

I z hlediska zdrojů je to velmi nevyvážené. Stát, který je celistvý jen za použití trvalých a silných represí je spíše nemocný než mocný.

2 0
možnosti
KU

K28a90r59e36l 39U74r89b15a48n

26. 11. 2014 17:24

Obávám se, že příliv kontinentálních Číňanů je natolik silný, že Hong Kong je už pro demokracii ztracen. Čínská centální vláda zde opět uplatňuje svojí klasickou politiku na podrobeném území - přestěhovat tam co nejvíce loajálních občanů.

2 0
možnosti
Foto

Mohu jen souhlasně přikývnout. V budoucnu se budu snažit rozebrat tuto problematiku. Aktuálně se snažím pochopit, proč Čínská centrální vláda neuplatňuje stejný postup například na území pomyslného Ujguristánu. 

Je mi jasné, že by tam dobrovolně nikdo nešel, ale něco mi říká, že to není ten pravý důvod.

1 1
možnosti
Foto

koukněte jak se našim vládcům daří řídit desetimilionový státeček. Jaké problémy mají v pár set milionové USA. Tak se nedivte chování vládců 1,3 miliardové Číny. Když pustí otěže, rozpadne se jim to pod rukama a místo prosperující země z ní bude zbídačené území a do Evropy se vedle Afričanů pohrnou mnohem větší davy zoufalých Číňanů.

2 2
možnosti
MW

Čína si tam nenechá kecat  do řízení země..!!

0 3
možnosti
Foto

Protestující nejsou Číňani?

3 0
možnosti
OP

Držíte čestnou linii, dík R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 519x
Jsem věčně mladý idealista, pracující v oblasti IT marketingu. 

Po práci se věnuji skautingu, veřejnému dění v mém okolí a ze zájmu sleduji geopolitickou situaci a sociální fenomény ve světě. Okrajově se věnuji tvorbě webových stránek, focení a historii.

 

Seznam rubrik