Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hong Kong - 26.listopad - konec nadějí

Události posledních hodin přinášejí špatné zprávy z Hongkongu. Vedení Hongkongu odmítlo přistoupit na požadavky studentů, kteří požadovali zachování svobodných voleb. V roce 2017 zde mají proběhnout první nedemokratické volby a místí obyvatelé se s tím nechtějí smířit. Po neúspěšném vyjednávání v posledních týdnech přišel další protest ze strany aktivistů. Ten skončil zatčením Lestera Shuma a Joshui Wonga. 

Joshua Wong je čerstvě osmnáctiletý student, který se objevil v čele studentských protestů ještě v době své nezletilosti. Jeho rodina pochází ze střední vrstvy obyvatel, Joshua má silnou dyslexii, přesto je výborným řečníkem a studentem Hongkongské otevřené univerzity. Jeho postoj je od začátku protestů nenásilný, snaží se demonstracím zachovat poklidnou formu a zabránit eskalaci násilí. Díky jeho reputaci se to dařilo velmi dobře. 

Osobně se domnívám, že jeho zadržení je krokem, který má zapříčinit vyostření střetů, aby byl zásah policie opodstatněný a následně mohlo dojít k zatýkání ve velkém měřítku. To se potvrdilo již během včerejší noci. Druhou významnou zadrženou osobou je jednadvacetiletý mladík Lester Shum, taktéž univerzitní student a také vedoucí Hongkongské studentské federace. Jeho politická činnost vzešla z internetového fóraHong Kong Golden Forum. Toto fórum se primárně věnuje debatám o hardwaru a softwaru, avšak je také prostorem pro širší témata. O jeho významu vypovídá i to, že je blokováno Čínským národním firewallem, takže je pro Číňany mimo Hongkong nedostupné. Celá situace se značně vyostřila, když na zabarikádovanou ulici dorazilo početné množství lidí v tričkách s nápisem "Milujeme Hongkong" a červených kšiltovkách. V tomto stejnokroji se začali hádat s demonstranty a rozebírat jejich barikády. Nakonec jim s rozebráním barikády přišla pomoci policie. Naděje mizí:Po vypuknutí protestů v minulých měsících se zdálo, že by hlas Hongkongského lidu mohl být dostatečně silný, aby umožnil zachování alespoň částečného odstupu od centrální čínské správy. Demonstrantů a blokovaných ulic bylo tolik, že vedení města ustoupilo a navrhlo jednání se zástupci prodemokratických sil. Avšak jednalo se pouze krátce, shoda nepřišla. Nyní je frustrace z blokovaného města tak veliká, že podle posledních univerzitních průzkumů touží dvě třetiny obyvatel po odstranění barikád. Na Hongkongu je krásně vidět, jak pomíjivá je svoboda. Silná autonomie ukotvená v ústavě této zvláštní správní oblasti se stala pouhým textem. V naší zemi je zajisté hodně lidí, kterým je osud obyvatel Hongkongu úplně lhostejný. Je to přirozený stav, ale je smutné, že mezi ně patří i náš prezident. Jak znám jeho rétoriku, určitě by zdejší demonstranty poučil, že nejdůležitější je hospodářská prosperita, kterou mají stále náramnou. A není tedy potřeba, řešit nějaké demokratické volby a svobodu projevu. Zdroje:Hong Kong protests: Dozens arrested as sites demolished. In: [online]. [cit. 2014-11-26]. Dostupné z: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-30204699Zdroje fotografií:Xaume Olleros Photographer, Joshua_Wong_Causeway_Way_130604 [fotografie], Dostupné z: http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/joshua-wong-the-face-of/1394614.htmlAutor neznámý, HK_Protest_Oct8-BenC-10 [fotografie] Dostupné z: http://img.theepochtimes.com/n3/eet-content/uploads/2014/10/09/HK_Protest_Oct8-BenC-10-676x450.jpg

Autor: Jiří Robenek | středa 26.11.2014 14:03 | karma článku: 15,84 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jiří Robenek

Naše planeta = naše zodpovědnost

V minulém týdnu obletěla svět fotografie posledního žijícího nosorožce bílého. Kladu si otázku, jaký to bude mít dopad? Do jaké míry nesu spoluvinu na stavu životního prostředí? A jakou vinu nesete vy?

22.5.2016 v 22:37 | Karma: 10,67 | Přečteno: 229x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Robenek

OSN a reminiscence na Rwandu

Tento článek se snaží přiblížit roli OSN v současné uprchlické krizi a situaci na Blízkém východě. Je to již jedenáct let od brutální genocidy ve Rwandě, kdy během sto dní zahynulo ve Rwandě více než milion lidí...

10.9.2015 v 22:00 | Karma: 9,71 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Jiří Robenek

Česká zahraniční politika– existuje vůbec?

Položili jste si někdy otázku, zda ještě máme v naší zemi nějakou diplomatickou strategii, která by měla vlastní koncept a nebyla jen prorusky nebo proamericky orientovaná? Od konce druhé světové války je chování naší republiky na mezinárodní politické scéně velmi nesamostatné.

19.11.2014 v 21:09 | Karma: 10,29 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Jiří Robenek

Kurdistán – neviditelný stát

Milí čtenáři, pokud patříte ke skupině lidí, která považuje celý blízký východ za území víceméně stejných fanatiků s ručníky na hlavách, nepokračujte ve čtení, byla by to pro vás jen ztráta času. To, co nabízím k počtení, je první článek ze série, která se bude věnovat národům, které usilují o svou nezávislost.

18.11.2014 v 21:04 | Karma: 19,27 | Přečteno: 850x | Diskuse| Ostatní

Jiří Robenek

Když studenti mají mlčet

17. listopad je významným dnem, který každý rok přináší nejen den volna, ale i řadu diskuzí a debat k údálostem z konce roku 1989. Velmi často se v nich odráží přesvědčení mnoha lidí, že by člověk měl hodnotit jen ty události, které sám zažil. Téměř každý diskutující mladý člověk již slyšel známou větu: „nevíš, o čem mluvíš“.

17.11.2014 v 14:20 | Karma: 12,20 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 519x
Jsem věčně mladý idealista, pracující v oblasti IT marketingu. 

Po práci se věnuji skautingu, veřejnému dění v mém okolí a ze zájmu sleduji geopolitickou situaci a sociální fenomény ve světě. Okrajově se věnuji tvorbě webových stránek, focení a historii.

 

Seznam rubrik