Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když studenti mají mlčet

17. listopad je významným dnem, který každý rok přináší nejen den volna, ale i řadu diskuzí a debat k údálostem z konce roku 1989. Velmi často se v nich odráží přesvědčení mnoha lidí, že by člověk měl hodnotit jen ty události, které sám zažil. Téměř každý diskutující mladý člověk již slyšel známou větu: „nevíš, o čem mluvíš“. 

Tehdejší „předlistopadová“ společnost vnímala názory studentů a případně akademické obce  jako hodnotný příspěvek, který měl velkou váhu a ohlas. V současnosti převažuje zcela jiná nálada, která nepřiznává studentům a vzdělávacímu systému tak vůdčí roli, jako tomu bylo dříve.

Příčiny můžeme hledat v proměně českého školství. Vysokoškolské vzdělání se stalo masově dostupnou komoditou a výjiméčnost se vytratila. Ale důvodů je více. Patří k nim i silnější projevy konzumního způsobu života, které jsou pro starší spoluobčany nepochopitelné a často neakceptovatelné. Mezi  studenty a staršími lidmi se vytváří čím dál větší propast, plná vzájemného nepochopení. Pramení nejen z rychle se vyvíjející technologické společnosti, ale i ze zcela rozdílné výchovy. Nedílnou součástí této problematiky je i fakt, že s pozdější hranici odchodu do důchodu, došlo ke zkrácení společně tráveného času mezi mladými lidmi a jejich prarodiči.

Přesto se domnívám, že studentská názorová základna má svou váhu. Jsou to právě mladí lidé, které čeká život v Evropě, která ztrácí půdu pod nohama. Pohled studentů na historické události bývá často velmi naivní a euforický, ale zároveň mohou mít větší nadhled na události, které pamětníky často svazují silou osobního zážitku.

V listopadu 1989 jsem byl v plenkách, doslova.  Nedovolím si hodnotit konkrétní protestní akce, jejich závažnost a vliv na vývoj v zemi. Netroufám si vyřknout soud nad jednotlivci, ale bez výčitek a přílišné zdrženslivosti můžu označit listopad roku 1989 za významné období, které vedlo k výraznému posílení svobody jednotlivce a prospělo i ekonomické sféře.  Pokud dnes část obyvatel kritizuje Sametovou revoluci a s nostalgií touží po minulém režimu, nemám pro to pochopení.

Pochopení mám pro lidi, kteří přicházejí s konstruktivní kritikou. Jinými slovy, současný model společnosti je cestou, nikoliv cílem o který bychom měli usilovat. A co si myslíte vy? Považujete akce dneších studentů za hloupé a zbytečné, nebo se domníváte, že sehrají roli při utváření společnosti, která bude schopná obstát ve zkoušce civilizačního střetu, který ji brzy čeká? 
Pro naši zemi je typické, hledání jen těch špatných změn, které nastaly po určité historické události. Přitom dnes je ve společnosti čím dál větší množství lidí, kteří se dobrovolně a bez nároku na odměnu angažují na formování lepší společnosti. Přechod od diskuzí k činnosti již začal. 

Záverem bych rád připomenul tato jména: Josef Adamec, Jan Černý, Marek Frauwirth, Jaroslav Klíma, Bedřich Koula, Josef Matoušek, František Skorkovský, Václav Šaffránek a Jan Weinert. Jména organizátorů studentských protestů proti nacistické okupaci v roce 1939. Za nimi by mělo být i více než 1200 jmen studentů, kteří byli posláni do koncentračních táborů, kde mnoho z nich zemřelo.

Nezapomínejme!

Autor: Jiří Robenek | pondělí 17.11.2014 14:20 | karma článku: 12,20 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Jiří Robenek

Naše planeta = naše zodpovědnost

V minulém týdnu obletěla svět fotografie posledního žijícího nosorožce bílého. Kladu si otázku, jaký to bude mít dopad? Do jaké míry nesu spoluvinu na stavu životního prostředí? A jakou vinu nesete vy?

22.5.2016 v 22:37 | Karma: 10,67 | Přečteno: 229x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Robenek

OSN a reminiscence na Rwandu

Tento článek se snaží přiblížit roli OSN v současné uprchlické krizi a situaci na Blízkém východě. Je to již jedenáct let od brutální genocidy ve Rwandě, kdy během sto dní zahynulo ve Rwandě více než milion lidí...

10.9.2015 v 22:00 | Karma: 9,71 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Jiří Robenek

Hong Kong - 26.listopad - konec nadějí

Události posledních hodin přinášejí špatné zprávy z Hongkongu. Vedení Hongkongu odmítlo přistoupit na požadavky studentů, kteří požadovali zachování svobodných voleb. V roce 2017 zde mají proběhnout první nedemokratické volby a místí obyvatelé se s tím nechtějí smířit. Po neúspěšném vyjednávání v posledních týdnech přišel další protest ze strany aktivistů. Ten skončil zatčením Lestera Shuma a Joshui Wonga.

26.11.2014 v 14:03 | Karma: 15,84 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Robenek

Česká zahraniční politika– existuje vůbec?

Položili jste si někdy otázku, zda ještě máme v naší zemi nějakou diplomatickou strategii, která by měla vlastní koncept a nebyla jen prorusky nebo proamericky orientovaná? Od konce druhé světové války je chování naší republiky na mezinárodní politické scéně velmi nesamostatné.

19.11.2014 v 21:09 | Karma: 10,29 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Jiří Robenek

Kurdistán – neviditelný stát

Milí čtenáři, pokud patříte ke skupině lidí, která považuje celý blízký východ za území víceméně stejných fanatiků s ručníky na hlavách, nepokračujte ve čtení, byla by to pro vás jen ztráta času. To, co nabízím k počtení, je první článek ze série, která se bude věnovat národům, které usilují o svou nezávislost.

18.11.2014 v 21:04 | Karma: 19,27 | Přečteno: 850x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 519x
Jsem věčně mladý idealista, pracující v oblasti IT marketingu. 

Po práci se věnuji skautingu, veřejnému dění v mém okolí a ze zájmu sleduji geopolitickou situaci a sociální fenomény ve světě. Okrajově se věnuji tvorbě webových stránek, focení a historii.

 

Seznam rubrik